© 2021 El Rico Lighting / All Rights Reserved

top
Image Alt

FAQ

  /  FAQ
Hoeveel kost een lichtstudie?

Voor een lichtstudie van een gemiddelde woning of appartement vragen we een vergoeding van 500€ excl. btw. Voor grotere woningen en commerciële projecten is de prijs op aanvraag. Daarvoor krijgt u een volledig uitgewerkt lichtvoorstel met gedetailleerde plannen, foto’s en alle technische info. Bij een bestelling vanaf 5.000€ excl. btw wordt dit bedrag in mindering gebracht.

Hoeveel kost lichtadvies?

Lichtadvies is gratis, onze offertes zijn volledig vrijblijvend.

Tijdens welke fase van ons bouwproces komen we best langs?

Hoe vroeger u tijdens het bouwproces bij ons langskomt hoe beter. We rekenen gemiddeld een viertal weken verwerkingstijd voor de opmaak van onze lichtstudies. Reken daarbij ook nog wat marge voor aanpassingen en vergeet ook niet dat u de beste keuzes maakt wanneer u niet onder tijdsdruk staat.

Nuttig om weten is ook dat sommige armaturen uit aparte onderdelen bestaan die in een vroegere fase moeten geplaatst worden, dit gaat meestal om zogenaamde plasterkits die dus zeker aanwezig moeten zijn op de werf wanneer de stukadoor ingepland staat. Deze plasterkits zijn meestal, maar niet altijd op voorraad bij onze toeleveranciers en vragen soms een extra levertermijn. Dit alles in acht genomen maakt u dus best tijdig uw afspraak. 

Gaan de voorgestelde armaturen voldoende licht geven voor de desbetreffende ruimte?

Onze ervaren lichtadviseurs stellen uw lichtplan zodanig op dat elke ruimte noch over, maar zeker ook niet onderbelicht wordt. Een goed gebalanceerd lichtplan zorgt voor sfeer, juist door lichte en donkerdere zone’s op wel overwogen plaatsen in uw ruimtes te creëren, dit zal uw leefcomfort alleen maar naar een hoger niveau tillen. 

Wat is de levensduur van LED-verlichting?

De levensduur van LED-verlichting is vele malen langer dan die van conventionele verlichting zoals gloei- en halogeenlampen. In vergelijking tot conventionele lichtbronnen raken LED-lichtbronnen vrijwel zelden defect. In de praktijk is het zelfs zo dat LEDs gedurende hun levensduur vrijwel onderhoudsvrij zijn. We gaan hier niet de diep op ingaan, echter de uiteindelijke levensduur van een LED-product is sterk afhankelijk van volgende factoren: omgevingstemperatuur (voldoende koeling), stroomverbruik (laagspanning) en vochtigheidsgraad van de omgeving (IP waarde LED).

Vrijwel alle huidige armaturen uit ons gamma beschikken over een geïntegreerde professionele LED-module, je kan de ‘lamp’ hier dus niet meer zelf gaan vervangen. De meeste van deze armaturen hebben een levensduur van 50.000 branduren en meer. Wil dit zeggen dat na deze termijn het licht uitgaat? Neen, na deze tijdsindicatie is het mogelijk dat de kwaliteit van de LED kan verminderen. Gaan we uit dat de LED 4 uur per dag brandt, dan is de geschatte levensduur iets boven de 34 jaar. Dit is een richtgetal om de duurzaamheid aan te tonen, in sommige ruimtes zullen de branduren per dag namelijk hoger liggen, maar op deze manier heb je wel een indicatie naar levensduur toe.

Wat is juist het verschil tussen retrofit LED en LED-modules?

Armaturen met LED retrofit of GU10-lampjes (die je zelf kan vervangen) kun je onmogelijk vergelijken met een LED-module. Een LED retrofit lamp heeft relatief veel kans op defecten. In de meeste gevallen is het dan de driver die het begeeft. Omdat die driver in de fitting van de lamp moet passen moet die extreem klein zijn, wat de levensduur niet ten goede komt. Door de beperkte plaats is koeling van de LED hier een probleem. Warmteontwikkeling speelt daar een grote rol in.

Armaturen met een geïntegreerde professionele LED-module (en aparte driver) hebben dat probleem niet. De led module kan goed gekoeld worden en de driver kan groter en degelijker ontworpen worden. In sommige gevallen kan de LED-module door de fabrikant vervangen worden, ipv het volledige armatuur te moeten vervangen. De meeste fabrikanten van armaturen maken ook enkel die armaturen en niet de LED-modules, die kopen ze in bij producenten die zich daarin specialiseren.

 

 • LED-module werkt op laagspanning (met drivers)
 • Betere koeling van de led.
 • Door laagspanning en koeling zeer lange levensduur!
 • Perfect te dimmen
 • Zeer constante werking, geen problemen met flikkering
 • Afhankelijk van het type 2 tot 5 jaar volledige garantie
 • LED-module niet zelf te vervangen, moet je binnenbrengen
 • Hogere lichtopbrengst

 

 • LED-lampje GU10 / retrofit werkt op 230V
 • Alle elektronica (koeling en driver) zitten verwerkt in een klein lampje, met dezelfde afmetingen als een halogeenlampje (op de markt gebracht ter vervanging van huidige halogeenlampen).
 • Levensduur vergelijkbaar met halogeenlampje.
 • Vaak problemen met dimming
 • Soms gevoelig voor netvervuiling, waardoor de lampjes kunnen flikkeren of snel kapot gaan
 • Garantie wordt altijd per geval nagekeken op welke manier het lampje defect ging en of dat effectief garantie is
 • LED-lampje zelf vervangbaar
 • Lagere lichtopbrengst
Hoeveel budget maken we best vrij voor de verlichting van onze woning?

Als lichtadviseur zien we onszelf liever niet als verkoper van verlichting, maar bieden we u in eerste instantie onze ervaring en kennis aan waarbij we deskundig advies geven met betrekking tot de optimale verlichting van uw woning. Bovendien is het totale kostenplaatje afhankelijk van meerdere factoren die we uitvoerig bespreken tijdens onze eerste afspraak om tot uw persoonlijk budget te komen. 

Hebben jullie een eigen plaatsingsdienst?

Wij hebben zelf geen plaatsingsdienst, maar kunnen dankzij ons uitgebreid B2B-klantenbestand op een netwerk van uiterst bekwame vakmannen rekenen. Zo kunnen we u zeker en vast een betrouwbare installateur in uw buurt aanraden.

Hoe lang bedraagt de levertermijn van mijn verlichting na bestelling?

Indien u armaturen bestelt die niet voorradig zijn moeten wij deze doorbestellen bij onze fabrikant. De geschatte levertermijn is dan verschillend per fabrikant. Een exacte levertermijn krijgen we bij de meeste van onze leveranciers pas bij bestelling.  De gemiddelde levertermijnen kan u hier raadplegen. Wanneer de leverancier of fabrikant een stockbreuk lijdt of met productievertragingen te kampen heeft, kunnen deze gemiddelde levertermijnen mogelijkerwijze niet gehaald worden. Gelieve er ook rekening mee te houden dat maatwerk een langere levertermijn betreft dan hierna opgelijst.

Een andere vraag?

Staat je antwoord niet tussen de vaak gestelde vragen? Zoek dan even verder op onze website of neem contact op en we helpen je graag verder!